23948sdkhjf

Danskt försök med fysioterapi utan läkarremiss

Danskar som har ont i muskler och leder ska få det lättare att träffa en fysioterapeut med sina besvär. Det är avsikten med ett nytt projekt från organisationen Danske Regioner.

I ett antal kommuner i var och en av de fem danska regionerna kommer försök att göras med fysioterapi utan föregående läkarremiss.

– Vi ska säkerställa att det finns så få hinder som möjligt för att få rätt behandling i rätt tid. Och här kan fri tillgång till sjukgymnastik vara ett bra ställe att börja, säger Christoffer Buster Reinhardt, ordförande i nämnden för närsjukvård, i ett pressmeddelande.

Inspirationen till projektet kommer från Region Huvudstaden som har bedrivit ett försök med direkt tillgång till sjukgymnastik mellan 2020 och 2021 i två kommuner.

Samtidigt med att försöksverksamheten breddas inleds en utvärdering för att dokumentera effekten för både patienter och sjukvård.

Bland annat ska man undersöka vilka grupper i samhället som kommer att utnyttja erbjudandet, och hur regionernas utgifter påverkas. Dessutom ska man studera om och hur fri tillgång till fysioterapi påverkar antalet kontakter med övriga hälso- och sjukvården.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062