23948sdkhjf

O eller u – en fråga som berör

En bokstav betyder så mycket – eller gör den det? Hur som helst har tidningen Arbetsterapeuten gjort ett hedervärt försök att bilägga en segsliten tvist om stavningen av ett synnerligen populärt hjälpmedel.

Det handlar naturligtvis om Aina Wifalks genialiska konstruktion, som idag används av uppskattningsvis en halv miljon svenskar.

Alltså: rullator – eller rollator, det är frågan.

När Arbetsterapeuten söker med hjälp av google vinner "rollator" överlägset, med över tio gånger fler träffar totalt. Det gäller dock inte om man undersöker endast svenska sajter som slutar på ".se". Där har tvärtom  "rullator" en viss övervikt, vilket tidningen kopplar till att det är vad Svenska Akademiens ordlista, SAOL, rekommenderar.

Så vad gör Arbetsterapeuten? Frågar förbundets medlemmar, förstås.

I tidningens nyhetsbrev skickades frågan ut, och 215 personer svarade. Hela 193 av dem, nästan 90 procent, föredrog "rollator".

Många av dem som svarade menar att det heter, och alltid har hetat, så vid förskrivningar.

”Ett vedertaget uttryck och stavning inom vården och dess hjälpmedelsverksamhet", skriver en av dem som kommenterat enkäten på nätet.

Vi på Medtech Magazine har också grunnat över frågan, och stavningsbruket har varierat över åren. Men med tanke på att professionen nu satt ner foten är det bara att falla till föga: fortsättningsvis skriver vi "rollator".

Artikeln är en del av vårt tema om Fokus Hjälpmedel.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.141