23948sdkhjf

”What shall we do when intelligence … becomes free?”

I en podcast nyligen ställde Sam Altman, vd för OpenAI – det företag som står bakom Chat GPT med flera AI-system som nu översvämmar världen – frågan i rubriken ovan.

GPT4, den senaste versionen av AI-modellen GPT, klarade nyligen läkarexamen i USA och var bland ”top 10%” av studenterna. Samma modell klarade samtidigt även juristexamen (bar exam) samt ingenjörsexamen (civilingenjörsnivå), också där i ”top 10%”. Snart kommer GPT5, GPT6…

Vi ser nu den största samhällsomvälvningen sedan internet kom. Kanske sedan elektriciteten.

En typisk programmerare påstås med GPT4 kunna öka sin produktivitet med 30-50 procent redan idag, inget jag sett motsäger det. Enklare programmering som att bygga enklare hemsidor kommer troligen att praktiskt taget försvinna. Arbete med språkgranskning, översättning, journalistisk brödtext med mera kommer att försvinna till mycket stor del .

Vi på Sectra testar med framgång att lägga över alla manualer på Chat GPT så att våra användare kan fråga på vanligt språk hur man gör något, istället för att leta i tjocka manualer. På vilket språk som helst, GPT svarar på de flesta. Samhället kommer att förändras i grunden. Och det kommer att gå fort.

Hur kommer detta då att påverka hälso- och sjukvården? Idag har enklare sjukvård svåra problem med tillgängligheten, i alla fall känns det så när man som förälder, eller för sina egna föräldrars skull, försöker komma fram till en vårdcentral. Man får lämna sitt telefonnummer, så kanske en sköterska ringer upp under dagen. Eller så möts man av ett ”alla telefontider är tyvärr slut idag”. Och där står man med ett barn eller förälder som man är rejält orolig för. Återstår att åka till akuten, en akutmottagning som ibland har 24 timmars väntetid.

En klok och centralt placerad läkare i Östergötland sa nyligen att om vi ska klara framtidens vård som idag så måste samtliga av de som går ut gymnasiet fortsätta till vårdyrken…

Något i vården måste förändras i grunden. Politikerna menar väl, men står handfallna och känns utan idéer framåt.

Ett annat stort problem är att det inte är möjligt för en läkare att hålla sig à jour med allt nytt ens inom det egna specialfacket. Ny kunskap genereras i enorm takt. Men GPT kan läsa nya artiklar i en oerhörd hastighet.

Sammantaget vore det kanske bättre att prata med en Chat GPT med medicinsk bakgrund som svarar direkt när man ringer VC (kom ihåg att den klarar toppresultat i läkarexamen, och alltså redan är bättre på teoretiska och utredande frågor än 90 procent av alla nyutexaminerade läkare). En AI som kan ge de råd som den normala vården inte klarar av eller hinner leverera.

Redan idag skulle en anpassad GPT i många fall troligen kunna bedöma om man ska komma in akut, eller om det kan vänta lite. Den skulle också beställa nödvändiga prover med mera redan innan en läkare möter patienten. Hur många läkarbesök avslutas med ”...och så behöver vi ta några prover till så får du komma tillbaka nästa vecka”? Tänk om många av dessa prover redan var tagna vid första besöket.

Inom en nära framtid kanske GPT kan ge kostråd, enklare råd om medicinering med mera. (På sikt med stor sannolikhet mer korrekt än en genomsnittlig läkare.) Detta må låta obehagligt, datorer som gör läkararbete. Men när alternativet är inga råd eller ingen vård alls, så är det bättre. Och idag ser ingen det magiska reptrick som löser vårdens problem.

Vi kan inte stoppa utvecklingen. Men den ger också möjligheter. Inte minst för oss i företagen. (Jag lät Chat GPT skriva en pressrelease för Sectra nyligen. Det gick alldeles utmärkt. På två språk.)

Men framförallt kanske dessa nya tekniker ger ett litet hopp i ett annars kompakt mörker inom framtidens vård. Vi får hoppas att dessa fantastiska nya verktyg används klokt! De kan som alla potenta verktyg användas både för gott och ont, och kommer att påverka oss alla på ett sätt som få har förstått än. Vårdens hela struktur kommer nog på sikt att förändras i sina grunder.

Så jag upprepar citatet ” What shall we do when intelligence…becomes free?”

Detta blir efter tio år den sista krönika jag skriver i Medtech Magazine. Så med detta får jag tacka för mig. Jag finns givetvis dock på nätet och eventuellt i en annan tidning så småningom.

Artikeln är en del av vårt tema om Krönika.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.088