23948sdkhjf

Mångmiljardsmäll för läkemedelsjätte i uppgörelse om talk och cancer

Den amerikanska läkemedelsjätten Johnson & Johnson erbjuder 8,9 miljarder dollar, motsvarande över 90 miljarder kronor,  i förlikning efter att man stämts av tiotusentals personer, som hävdar att bolagets babypuder orsakar cancer.

Över 40 000 tidigare kunder står bakom stämningarna, som går ut på att användning av bolagets babypuder och andra talkbaserade produkter kan orsaka cancer. I vissa fall hävdas också att produkten innehållit cancerframkallande asbest.

2020 valde bolaget att stoppa försäljningen av sitt talkbaserade babypuder i USA med hänvisning till "felaktig information" som spridits och dämpat efterfrågan på produkten. Då hade produkten varit till salu i 130 år.

I fjol aviserades också att försäljningen globalt ska upphöra. En variant av pudret som innehåller majsstärkelse finns dock fortfarande till försäljning.

Johnson & Johnson hävdar fortsatt att anklagelser är felaktiga och saknar vetenskaplig grund, men har trots det höjt sitt tidigare förlikningsbud på två miljarder dollar till nästan nio miljarder, rapporterar flera medier.

Bolagets vice vd Erik Haas säger i ett uttalande att förlikningsförslaget kan avsluta vad som annars skulle ta årtionden av rättsliga förfaranden. Det skulle också "göra det möjligt för kärande att kompenseras i tid och för företaget att förbli fokuserat på sitt åtagande att djupgående och positivt påverka hälsan för mänskligheten".

Om förlikningen blir av skulle det bli en av de dyraste i läkemedelshistorien. Den skulle dock överträffas av bland annat den uppgörelse på 26 miljarder dollar som Johnson & Johnson tillsammans med ledande distributörer gjorde till följd av uppgifter om deras roll i uppkomsten av opioidkrisen i USA.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11