23948sdkhjf

Välkommen till Fokus Hjälpmedel Luleå!

Det som sker på Fokus Hjälpmedel gäller här och nu, skriver Samuel Lagercrantz i en ledare inför hjälpmedelsmässan i Luleå.

Som chefredaktör för tre tidningar inom det medicinska området deltar jag på många event. För systertidningen Life Science Sweden arrangerar vi möten om den senaste forskningen. Det är spännande kongresser om ämnen som biologiska läkemedel, nya teknologier för laboratoriediagnostik och om formulering av läkemedelssubstanser.

På våra mässor Fokus Hjälpmedel står en helt annan del av life science-sektorns ekosystem i centrum. Och den är minst lika viktig.

Om vi på våra Life Science Sweden-event arbetar med framtidens sjukvård gäller Fokus Hjälpmedel här och nu. Här samlas förskrivare av hjälpmedel från olika yrkeskategorier: arbetsterapeuter, fysioterapeuter, logopeder, sjuksköterskor med flera. Här finns tillverkarna som arbetar med att utveckla nya och bättre medicinska hjälpmedel. Här finns regionernas hjälpmedelscentraler som upphandlar och ger råd.

Vi är också glada över att ha med föreläsare som delar med sig av sina egna erfarenheter som brukare. Sällan har jag blivit så berörd och samtidigt inspirerad som när jag lyssnat till några av de brukare som berättat om sina livsöden under våra mässor.

På Fokus Hjälpmedel i Luleå delar Bengt Flodin från Försvarsmakten med sig av sin historia om hur han på uppdrag i Afghanistan blev beskjuten och förlorade båda sina ben. Han bestämde sig för att snabbt komma tillbaka till vardagen, även om det var en helt ny livssituation, och till arbetet.

My Andersson var 23 år när hon under en bilfärd var med om en olycka. Bilen hon färdades i tappade väggreppet och for ut i skogen. My blev förlamad från bröstkorgen och nedåt. Idag är hon Norrbottens enda rehabinstruktör och hjälper andra personer som har drabbats av ryggmärgsskador. Hon talar också under Fokus Hjälpmedel i Luleå. I denna tidning kan du läsa intervjuer både med henne och med Bengt Flodin.

På mässan kan du också höra en av våra mest populära föreläsningar. Fysioterapeuten Martin Gottfridsson, vd för HMC Sverige, talar då om hur man kan använda hjärnan mer än musklerna vid förflyttningar i vården. Ytterligare en intressant programpunkt hålls av Marie Mathiasson och Erika Rönnblom Hållén, från Läkemedelsverket, som ska tala om betydelsen av att negativa händelser och tillbud anmäls och om det nya medicintekniska regelverket MDR. Och i vanlig ordning arrangeras ett antal workshops där tillverkare demonstrerar den senaste tekniken.

Mässan i Norrbotten arrangerar vi på tidningen och nyhetsbrevet Fokus Hjälpmedel och vårt förlag Nordiske Medier tillsammans med Swedish Medtech och Region Norrbotten.

Väl mött på mässan!

Samuel Lagercrantz, chefredaktör

Ledare från Fokus Hjälpmedel #2.2023

Artikeln är en del av vårt tema om Ledare.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079