23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.
Dela sida
Sponsrat innehåll

Välgörenhetsarbete i Rumänien

Förra veckan var Human Cares medarbetare, Cecilia Fransson, i Rumänien för att utbilda medarbetare i organisationen Motivation Romania Foundation inom förflyttning med personlyft.

Human Care HC AB bedriver sedan många år ett program för socialt ansvarstagande genom bistånd och donationer till välgörenhetsorganisationer. Förra veckan var en av Human Cares medarbetare, Cecilia Fransson i Rumänien för att utbilda medarbetare inom organisationen Motivation Romania Foundation i förflyttning med personlyft. Organisationen bedriver välgörenhetsarbete inom olika verksamheter. Rumäniens president, Ceaușescu, avsattes 1989 och vid den tiden fanns många statliga barnhem där funktionshindrade barn var placerade. På gatorna levde föräldralösa barn som inte hade några möjligheter till trygghet, boende och utbildning. 1993 började Motivation Romania Foundation att bygga ett antal barnhem för att kunna ta hand om barnhemsbarn och gatubarn då de statliga barnhemmen inte var sedda som några välfungerande verksamheter utan mer som förvaring. Många av barnen är förskjutna av sina föräldrar eller föräldralösa. 

Idag har barnen blivit unga vuxna som bor kvar på de olika boendena, tryggheten finns för dem men de har växt upp och behoven av stöd har ändrats genom åren. De flesta har någon form av kognitiv funktionsnedsättning och flera av dem har också fysiska funktionshinder. Det medför att de behöver rullstol vid förflyttningar, hjälp med att äta, duscha, på/avklädning, aktiviteter mm. 

Under två intensiva dagar fick Cecilia Fransson möjlighet att träffa både fysioterapeuter, instruktörer och vårdpersonal för att utbilda dem i förflyttning med personlyft. Engagemanget, intresset och glädjen från personalen var mycket stort. Alla fick prova att bli förflyttade med personlyft för att förstå hur det känns. Det skapade också en förståelse för att det är ett säkert sätt att förflytta en person som inte kan gå eller stå.

Första dagen fick Cecilia möjlighet att besöka några av boendena samt en daglig verksamhet. Personalen på boendena gör ett fantastiskt arbete säger Cecilia Fransson, men arbetsmiljön har blivit svårare för vårdpersonalen eftersom ”barnen” har vuxit och blivit tyngre. Manuella lyft mellan rullstol, säng och duschstol/toalett är mycket vanligt förekommande och vårdpersonalen har numera ofta ont i sin rygg, nacke och axlar. Vissa hjälpmedel saknas till exempel lyftar, höj-och sänkbara sängar, anpassade rullstolar mm. Motivation Romania Foundation har genom donationer erhållit flertalet mobila personlyftar och lyftselar men man har saknat kunskap om hur de kan användas.

Sista dagen fick Cecilia träffa en ung rullstolsburen man med svåra rörelsehinder samt kognitiv funktionsnedsättning. ”Han har ingen förmåga kommunicera och upplevdes av personalen som tung att förflytta vid olika situationer. Med rätt lyftsele, personlyft och vägledning kunde personalen för första gången göra en förflyttning med lyft med den unge mannen. Det var fantastiskt att se den unge mannen som alltid annars var väldig motoriskt orolig när personalen manuellt lyfte honom, nu satt helt lugnt och tryggt i lyftselen vid överflyttningen. Det blev en känslomässig stund för oss alla i rummet att det fungerade så bra.” säger Cecilia Fransson. 

Human Care bedriver ett brett arbete inom socialt ansvarstagande och stödjer ett flertal organisationer med produkter och utbildningar inom förflyttning. Vidare arbetar man tillsammans med Stockholm Stad i en mentorprogram för nyanlända invandrare för att förbättra integrationen. Företaget stödjer även Suicide Zero som arbetar proaktivt för att förhinda självmord samt stödjer entreprenörskap i världens fattigaste länder genom välgörenhetsorganisationen Hand in Hand. 

Human Care HC AB
Årstaängsvägen 21 B
117 43 Stockholm
Stockholms stad
Sverige
VAT nummer: SE5564946332

Kontaktperson

Sänd till en kollega

0.078