23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.

Träning och trygghet i sitt egna hem

| Medlemsnyhet | Företag ExorLive AS

Ett ökat antal äldre innebär en ökad belastning på hemvård och terapeuter i många svenska kommuner. 

ExorLive har utvecklat appar, det gör att invånaren kan träna själva eller att det blir ett multiprofessionellt samarbete mellan fysio-och arbetsterapeut, omvårdnadspersonal och invånare. De digitala träningsplattformerna heter ExorLive Go och ExorLive Assistant och är lösningar som flera kommuner i Skandinavien har börjat att använda.

“Det är en fördel att använda samma system (ExorLive) till flera ändamål i Århus Kommun och generellt att ha en röd tråd i invånarens förlopp, oavsett om invånaren rehabiliteras tillsammans med fysioterapeut, underhållstränar tillsammans med hemvård eller självtränar. Ett system skapar igenkännande och kan vara en medverkande faktor till att invånaren känner sig trygg i behandlingen, tex om/när invånaren går från träning med fysioterapeut till självträning, då är det ett system som invånaren har sett förr. ” 

Hämtat från rapporten om ExorLive från Århus kommun. 

Självträning för de starka invånarna
Om invånarna är i bra form och kan träna själva utan assistans, kan ExorLive Go vara ett bra erbjudande. Då skickar fysioterapeuten träningsprogrammet direkt till invånarens app och invånaren kan själv utföra träningen via sin egen digitala enhet. Fysioterapeuten får automatiskt data och feedback från träningen. 

Se intervjun med Odd Mathisen, 95 år, som utför träningen med träningsappen ExorLive Go. Han har fått en egen träningsplan från hemrehabiliteringsteamet "Bäst hemma" i Sandefjord Kommun.

Träning med assistent/omvårdnadspersonal 
Om invånaren inte klarar av att utföra träningen själv, kan ExorLive Assistant bidra till att invånaren får träna säkert hemma utan att de måste vänta på tid eller besök hos fysioterapeuten. ExorLive Assistant är utvecklat så att kommunens fysioterapeut kan förmedla träningen, omvårdnadspersonalen kan via sin app ExorLive Assistant, se invånarens träningsprogram med videobeskrivning. Deras roll blir då att hjälpa invånaren med att utföra övningarna. Fysioterapeuten får också automatiskt viktig data och feedback från träningen och kan lätt redigera träningsförloppet. 

Fysioterapeuterna upplever att de kan nå ut till väsentligt många fler invånare med ExorLive Assistant, som lever upp till de professionella förväntningarna. Träningen utförs i det egna hemmet, vilket värdesätts av både kommun och invånare. 

Automatiska lösningar
Flera kommuner frågar också efter automatiska lösningar. Med lösningen ExorLive Assistant Plus kan omvårdnadspersonal utföra en screening av invånaren så att de får ett träningsprogram baserat på frågor och tester. Vi kan leverera färdiga algoritmer där frågorna är baserade på standardiserade frågeformulär och tester samt klinisk erfarenhet från kommunerna. Frågorna utgår från ADL-funktioner, fallhistorik och rädsla för att ramla, medan funktionstesterna ger utgångspunkt i funktionell styrka i nedre extremitet, självvald gånghastighet och statisk balans, både med och utan användning av synen. Om invånaren får poäng under tröskelvärdet för fallrisk, rekommenderas kontakt med fysio- eller arbetsterapeut för vidare utredning. Vi kan också leverera algoritmer som kan anpassas utifrån kommunens önskemål. 

En av de största utmaningarna som kommunerna har idag är inaktiva och funktionshindrade invånare. Med ExorLive kan invånare få tillbaka ett aktivt liv och öka deras självständighet.

Höra mer om hur du kan optimera rehabiliteringen i din kommun med ExorLive:

Kontakta oss på 08-525 034 08 eller forsaljning@exorlive.com

Medlemsnyhet

Företag
ExorLive AS

Hovfaret 4
0275 Oslo
Norge

Sänd till en kollega

0.063