23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.

Så fungerar en autoklav

| Medlemsnyhet | Företag Klinikinredning Sverige AB / Swemed

Möjligheten att kunna säkerställa effektiv mikrobiell sterilisering är oerhört viktigt för att både förhindra smittspridning och att säkerställa hög hygiennivå.

Ett av de mer vanligt förekommande och enklare sätten att sterilisera är att använda en autoklav.  Dessa har under mer än ett århundrade varit trogna steriliseringslösningar inom allt i från vård och omsorg till laboratorier och kök. Då de använder höga temperaturer och tryck så är det viktigt att man ser till att det som ska steriliserar klarar autoklavering. Men hur fungerar egentligen en autoklav?

Temperatur och tryck för sterilisering
Det finns många olika tekniker och principer som tillämpas när det kommer till autoklavering. Men något som gäller samtliga modeller av autoklaver är att hög temperatur och ibland även tryck är det som används för att utföra själva steriliseringen. Då mikroorganismer inte klarar av att utsättas av höga temperaturer under längre tid så är det ett väldigt effektivt sätt att ta bort såväl patogena som icke-patogena mikroorganismer.

Effektiv sterilisering men för olika ändamål
Samtliga autoklaver hanterar glas, metall, plast, textiler och så vidare. Men det finns olika kategorier av modeller, och vilken man bör välja beror mycket på hur det man planerar att sterilisera är förpackat.

  • Klass B-autoklav anses ofta vara det mest pålitliga valet. De är särskilt utformade för att även sterilisera den sorts material som kräver förhållandevis djup genomträngning, så som vid sterilisering av porösa material, slangar eller kablar. Används ofta för att sterilisera förpackat material. De är vanligt förekommande inom industriverksamhet.
  • Klass N-autoklav har lite mindre genomträngningsförmåga och är därför främst avsedd för oförpackade saker så som instrument och verktyg. De används vanligtvis inom skönhetsvård och sjukhus där man behöver säkerställa att arbetsinstrumenten är fria från patogener.
    Utöver dessa två kategorier är det även vanligt att det konstrueras autoklaver för väldigt specifika ändamål. Men dessa används främst inom produktion och framställning. För de flesta ändamål så kommer man att behöva ta ställning till huruvida man behöver en klass B eller klass N.

Fördelar och begränsningar med en autoklav
Att använda en autoklav för sterilisering är ett perfekt alternativ om man har behov av att sterilisera saker som klarar av hög temperatur. Om man däremot har känslig elektronisk utrustning så är det ofta bättre att överväga andra steriliseringsalternativ. Genom att välja rätt modell och produktkategori av autoklav så kan man få en effektiv och långsiktigt fördelaktig steriliseringslösning.

Kontakta vår kundtjänst för mer information och hjälp med att hitta en autoklav som tillgodoser era behov och som passar in i er verksamhet.


Skriv din kommentar
Inläggen nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.

Medlemsnyhet

Företag
Klinikinredning Sverige AB / Swemed

Albybergsringen 116
137 69 Österhaninge
Sverige
Klinikinredning Sverige AB / Swemed

Sänd till en kollega

0.078