23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.

Vad är vattenfilter?

| Medlemsnyhet | Företag Nordiske sponsrat innehåll

Vattenfilter som namnet självt antyder är ett filter som används för rengöring av vatten.

Vattenfilter som namnet självt antyder är ett filter som används för rengöring av vatten. Det finns många och olika modeller filter som passar för olika ändamål. Idag går det att hitta allt från ett klassiskt alternativ till mer avancerade sådana där 6 eller 7 stegssystem ingår.

För att välja rätt vattenfilter behöver du först och främst göra en analys av vattnet som dricks i hushållet, detta gäller speciellt er som har egen brunn. Analysen kommer att visa vilken typ av rengöring vattnet behöver.

Anlita gärna en specialist som både kan utföra analys och ge professionell rådgivning när det kommer till rätt vattenfilter och rengöring. Idag går det att beställa filter på nätet i enlighet med specialisternas föreskrifter vilket underlättar hela processen. En del av filtertillverkarna erbjuder även professionell rådgivning och kan hjälpa till vid val av passande vattenfilter eller renare. 

Vatten från egen brunn måste rengöras

Att dricka vatten från egen brunn är vanligt här i Sverige. Enligt de senaste undersökningarna dricker över 2 miljoner permanent-, och fritidsboendevatten från en egen brunn. Även om Sverige är känt för att vara ett land med mycket och rent vatten så visar undersökningar något helt annat. Många svenskar tror starkt på att vi har ett förstklassigt dricksvatten vilket även är orsaken till att få tar vattenprover. Idag saknas det kunskap om dricksvattnet. Att få testar vattnet och egentligen inte vet vad de dricker kan medföra en hälsofara.

Enbart 20 % av dricksvattnet från brunnar kvalificeras som drickbart (undersökningen omfattade 5 000 brunnar) enligt Livsmedelsverket.

Om du har en egen brunn bör du testa vattnet var tredje år eller oftare om dess kvalité visat sig vara av det sämre slaget. Att testa vattnet oftare är en regel som appliceras för familjen med små barn, då är rekommendationen att testa varje år.

Vad sker ifall vattenprover inte tas? Då är risken stor till att få i sig skadliga kemikalier eller farliga bakterier. Problemet kan verka stort men sanningen är att det kan lösas med effektiva vattenrenare och vattenfilter anpassade både till behovet och själva vattensystemet. 

Vad gäller för dig som dricker kranvatten?

Dricksvatten från egen brunn måste som sagt testas minst en gång per tre år. Vad gäller då dig som dricker kranvatten och bor i en bostadsförening? Vattenrening av kranvatten betyder att rengöra det på ett sätt som inte skadar hälsan och välbefinnandet. Att minska skadliga föroreningar i kranvattnet är ett måste för varje hushåll.

Enligt miljöforskare är kontrollen av kranvatten i Sverige alltför dålig.

Med tanke på att varje person bör dricka minst 2 liter vatten om dagen så förstår du själv hur viktigt är med hög vattenkvalité. Att konsumera 2 liter av vatten innehållande mindre bra ämnen är helt klart riskabelt.

Den höga konsumtionen innebär att även låga halter av föroreningar kan leda till ett allt för stort intag av dåliga ämnen. Ett oundvikligt resultat är olika former av hälsorisker.

Som konsument kan du filtrera och rena dricksvattnet för att undvika föroreningar.

Vad finns egentligen i kranvattnet?  Majoriteten av dagens miljögifter som hittats i svenskt dricksvatten på kommunal nivå är nyupptäckta. Vattenmyndigheterna sätter nu ihop ett nationellt kontrollprogram som kommer att bejaka kvalitén på dricksvatten i kommunala byggnader.  Idag har man hittat högfluorerade ämnen som enligt senaste undersökningar förekommer i tre av fyra vattentäkterna. Som det nämndes tidigare är det alltid bra att kontrollera dricksvattnet. Om du inte vill göra en egen analys så kan du direkt köpa ett vattenfilter som passar just hushållet och behovet.

Även om vissa miljögifter hittats i en del vattentäkter behöver inte nödvändigtvis betyda att just ditt hushåll är påverkat därför är det alltid bra att satsa på en analys.

Medlemsnyhet

Företag
Nordiske sponsrat innehåll

Sänd till en kollega

0.062