23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.

Olika områden där robotar kan vara användbara

| Medlemsnyhet | Företag Nordiske sponsrat innehåll

Världen har förändrats bara de senaste åren.

Vi är, och blir mer och mer beroende av teknik för att hålla kontakten med varandra och för att få vårt arbete gjort än någonsin tidigare. Oavsett om du behöver städa ditt golv, laga mat, vattna blommorna eller bygga en bil på en arbetsplats så finns det en robot för alla behov. De har helt enkelt blivit en integrerad del av vår vardag. Inom hälsosektorn har vi sett dem länge, men vi har även sett att vi hade behövt dem ännu mer under pandemin. De är helt enkelt banbrytande för att göra våra liv enklare. Men i vilka områden kan de användas då?

 På industriella arbetsplatser
De allra flesta robotar som finns idag används för att utföra arbetsuppgifter ihop med människor, eller ersätta deras arbetskraft helt. De används i flera aspekter av tillverkning för att öka produktiviteten och effektiviteten, samtidigt som de sänker produktionskostnaden.

Vi ser många robotar speciellt på fordonsfabriker, där man till exempel använder sig av robotarmar för att montera ihop delar av bilar, vilket som i sin tur minimerar produktionstiden på monteringslinjen. Många robotar arbetar för att utföra repetitiva, monotona eller komplicerade uppgifter under arbetarens vägledning och kontroll.

Inom det medicinska området
Förutom lager- och industriarbetsplatser används robotar inom det medicinska området, där de kan utföra operationer som är för känsliga för att en kirurg ska utföra det med händerna. Men robotar används även som patienter när sjuksköterskor och sjukvårdare tränar, då dessa robotar kan simulera olika tillstånd och ge sjukvårdare träning innan de går nära en riktig person.

Den största frågan är då om robotar inom sjukvården kommer att överta den mänskliga arbetskraften? Det finns givetvis många som argumenterar att detta kan inträffa, men det finns fler orsaker till att det inte kommer till att ske. Många sjukhus har inte råd med tekniken. Dessutom kommer inte robotassistenter att kunna ersätta den grundläggande mänskliga kontakt som många patienter kräver. Det är också en fråga om etik, är det etiskt att låta våra äldre och sjuka omhändertas av en robot istället för en människa?

För rengöring
Ett användningsområde för robotar som man lätt glömmer bort är rengöring. Robotar världen över används för att rengöra och desinficera hem och sjukhus. De kan genom ultravioletta ljud dessutom döda alla typer av virus och bakterier, vilket som visat sig vara extra användbart nu under pandemin. Kanske vi ser en ökad efterfrågan på dessa typer av robotar i en mer personlig miljö i framtiden? Som till exempel inom hotellbranschen eller varför inte i våra egna hem.

Men även här finns det såklart en risk för att många människor kommer att mista sina jobb, om deras mänskliga händer ersätts med robothänder. Det är dock en dyr process att framställa robotar, och att de skulle ersätta den mänskliga arbetskraften på till exempel ett hotell är det rätt liten chans för.

Medlemsnyhet

Företag
Nordiske sponsrat innehåll

Sänd till en kollega

0.094