23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.

Hur fungerar en syrgaskoncentrator?

| Medlemsnyhet | Företag Klinikinredning Sverige AB / Swemed

En syrgaskoncentrator är en medicinteknisk utrustning med syftet att hjälpa människor som har en låg nivå av syre i blodet.

Utrustningen drivs genom elnät eller alternativt med batteri. Om utrustningen är batteridriven, behöver det kopplas in i elnätet för att laddas upp emellanåt. En del levereras med en 12-volts kontakt som passar i bilen medan man kör.

En syrgaskoncentrator tar in luft, renar det för att sedan distribuera den nya, rena luften. Innan det kommer in i koncentratorn, består luften vi normalt andas av upp till 80% kväve och 20% syre. En syrgaskoncentrator tar in den vanliga luften och renar den så att det kommer ut 90-95% ren syre och 5-10% kväve. Kvävet separeras för att förse patienten med högsta möjliga dos av syre då det är mycket svårt att uppnå utan sådan medicinteknisk utrustning.

De 5 stegen i koncentrationsprocess

  • Tar in luft från rummet
  • Komprimerar luften
  • Extraherar kväve från luften genom filter
  • Justerar hur luften distribueras
  • Distribuerar renad luft

Hur en syrgaskoncentrator omvandlar luft till syre
En oxygenkoncentrator består av många delar. En kompressor och bäddfilter är några av huvudkomponenterna. Kompressorn komprimerar luften som är filtrerad i koncentratorn för att sedan distribuera det vidare med ett jämt och stabilt flöde.

Den komprimerade luften rör sig vidare till filtret. Filtret utgör en viktig roll, den tar nämligen bort kvävet ur luften. Ett material som kallas Zeolite, en sexsidig mikroskopisk kub med hål på vardera sida, finns i filtret och är vad som extraherar kvävet från luften.

Syrgaskoncentratorn är normalt försedd med två bäddfilter. När luften komprimeras in i koncentratorn, pressas det vidare till första filtret. Syret som utvinns genom det första filtret skickas till en syrgastank. Medan luften flödar igenom första filtret, fylls det samtidigt med kväve. När det första filtret är fullt med kväve, byter flödet riktning in i andra filtret för att genomgå samma reningsprocess. Under tiden som luften flödar igenom det andra filtret, frigörs kvävet från första filtret ut i rummet. Det är dock inte ren kväve som frigörs och det är inte farligt på något sätt. Med hjälp av syrgastanken blandas kvävet med syre och släpps därför ut som vanlig luft. Tryckfallet från det första filtret och försvagningen av syre gör att ”Zeoliten” frigör kväve.

Det är en cykel som repeterar sig kontinuerligt för att ge ett fint flöde av syre till behövande patient.

Andra viktiga delar är kylsystemet som hindrar syrgaskoncentratorn från att överhettas, och den så kallade näsgrimman som förenklar leverans av det renade syret till patienten.

Läs mer om hur det fungerar på swemed.se här.


Skriv din kommentar
Inläggen nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.

Medlemsnyhet

Företag
Klinikinredning Sverige AB / Swemed

Albybergsringen 116
137 69 Österhaninge
Sverige
Klinikinredning Sverige AB / Swemed

Bilder och video

Syrgaskoncentrator

Sänd till en kollega

0.063