23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.

Hörapparater som jobbar med hjärnan

| Medlemsnyhet | Företag Nordiske sponsrat innehåll

Hörselskador påverkar inte bara hörseln utan även hjärnan förändras när hörseln blir sämre. Eftersom hjärnan är plastisk formar den sig efter hur den används.

Hörselapparater minskar förändringar i hjärnan som uppstår när andra sinnen förstärks för att kompensera hörselbortfall. 

Hörselnedsättningar påverkar flera aspekter av livet och det har gjorts många studier för att undersöka hur en försämrad hörsel förändrar hjärnan. Resultaten är intressanta och visar hur mycket hjärnan kan förändras när den kompenserar förlorade sinnen. Hjärnans neuroplasticitet gör att den byggs om för att hantera nya funktioner och situationer. Förändringen sker under hela livet. Hos människor med hörselnedsättning kopplas hjärnan om på flera olika sätt, ända ner till dess högre funktioner. 

Vid en hörselnedsättning måste hjärnan överkompensera för det förlorade sinnet på något sätt. Hjärnan börjar lägga extra vikt på andra sinnen som känsel och syn. Det ökade fokuset på andra sinnen kan leda till trötthet och påverka koncentrationen negativt. Till viss grad hjälper det med hanteringen av hörselförlusten, men det kan leda till att hjärnfunktionen skadas. 

Tal och språk kan bli svårt att förstå när området i hjärnan som bearbetar ljud försämras på grund av en hörselskada. Hjärnan måste då överkompensera och prioriterar talförståelse framför andra kognitiva funktioner. Det kan leda till flera problem med kommunikationsförmågan och minnet. Det finns dessutom en koppling mellan hörselnedsättning och demens. 

Enligt Hörselforskarna i Linköping beror försvagningen av långtidsminnet på att hörselskadade måste använda korttidsminnet/arbetsminnet för att förstå ljud som inte uppfattas. Det innebär att det episodiska långtidsminnet inte tas i bruk lika mycket när en person hör dåligt. När korttidsminnet används för mycket kan det leda till en långvarig försämring av långtidsminnet. 

Det är mycket viktigt att söka hjälp i tid om man har en hörselnedsättning. Om en hörapparat börjar användas tidigt minskar risken att hjärnan förändras för att kompensera bortfallet av hörseln.

Hörapparater som arbetar med hjärnan
Idag finns det avancerade hörapparater som arbetar med hjärnan för att minska risken för kognitiv försämring. Audika hörselkliniks audionomer rekommenderar ofta Oticon Opn S som förbättrar talförståelsen till en nivå som kan jämföras med vanlig hörsel. 

Oticon Opn S fungerar i bullriga miljöer, där den läser av ljudlandskapet i 360 grader fler än 100 gånger per sekund. På så sätt kan den identifiera brus och skilja det från tal. Variationer i den akustiska miljön känns av med 56 000 mätningar per sekund. Hjärnan behöver därför inte urskilja tal eller variationer själv och kan fokusera på andra kognitiva funktioner. Hörapparaten ger en öppen ljudbild som blir mer naturlig eftersom användaren får tillgång till alla ljud. För att läsa mer om hur det fungerar kan du besöka audika.se och ta del av deras information om hörapparatens teknologi.

Medlemsnyhet

Företag
Nordiske sponsrat innehåll

Sänd till en kollega

0.046