23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.

Biofiltrering med Busch TYR Blåsmaskin

| Medlemsnyhet | Företag Busch Vakuumteknik AB

Tillförlitlig och effektiv biofiltrering med Busch TYR Blåsmaskin i fiskodling

Hos Osland havbruk är anläggningen är uppdelad i sektionerna yngel och smolt. Båda sektionerna består av sex bassänger. Bassängerna för yngel har en diameter på sex meter vardera och ett totalt vattenflöde på 339 m3. Bassängerna för tillväxten av smolt har en diameter på 10 meter och innehåller totalt 1272 m3 vatten. Vattencirkulationen per timme är 2800 m3. Verksamhetschef Kjetil Rørtveit kan efter sex månader bekräfta att sötvattenförsörjningen bara är två procent av den totala vattenmängden. Med den nya RAS anläggningen är Kjetil Rørtveit inte beroende av årstiderna och kan producera under idealiska förhållanden året runt. Detta gör att laxen kan odlas från ägg till smolt tre till fyra gånger om året, och 3,5 miljoner smolt kan odlas.

Cirkulationssystemet (RAS) är utrustat med ett vattenreningsverk för yngel och ett för smolt. Dessa består av två trumfilter, som mekaniskt filtrerar bort smutspartiklar större än 40 mikron i två steg och leder bort dem som slam. Därefter följer den faktiska biologiska vattenreningen i biofiltret, som är baserad på tekniken Moving Bed Biofilm Reactor (MBBR). Vattnet kommer in i en bassäng efter att det filtrerats i trumfiltren. I denna bassäng finns biomedia utformad för att få maximal yta möjligt på minst volymmängd. På dessa lever ett antal mikroorganismer, som bryter ner eller omvandlar de organiska ämnena upplösta i vattnet. Biofiltrets mikroorganismer omvandlar skadliga ammonium/ammoniak till nitrit och nitrat.

Den fasta tillförseln av syre är viktig för tillväxten av mikroorganismer. RAS-systemet använder en Tyr Blåsmaskin från Busch Vacuum Solutions. Dessa blåsmaskiner monteras direkt på vart och ett av de två biofilter, är växelvis i drift och förser biofiltret med luft som transporteras in i bassängen underifrån. Förutom syretillförsel håller luften som stiger upp i vattnet också vattnet och flottörerna i rörelse.

Verksamhetschefen Kjetil Rørtveit är mycket nöjd med blåsmaskinerna från Busch. Han är särskilt imponerad av hur tyst och pålitliga de är. Under första halvåret har det inte förekommit några fel eller avbrott. För Kjetil Rørtveit är blåsmaskinerna "guld värda" och han betonar hur beroende han är av dem. Busch sköter underhållet av de installerade blåsmaskinerna och service utförs av Busch servicetekniker två gånger om året.

Busch Tyr Blåsmaskin är extremt effektiva i drift och har en låg energiförbrukning och även låga drifts- och underhållskostnader. Ett innovativt ljudisoleringskoncept säkerställer tyst drift. Blåsmaskinerna drivs av kilremmar och en energisnål IE3-motor. Rutinkontrollen är enkel för Kjetil Rørtveit och hans team: både föroreningsnivåerna för insugningsfiltret samt oljenivåerna i växellåda kan läsas från utsidan av ljudhuven med hjälp av manometer och oljenivåindikering.

Vi samarbetar givetvis med våra kollegor i Norge som har en gedigen och lång erfarenhet av vakuum i fiskodlingar.

Medlemsnyhet

Företag
Busch Vakuumteknik AB

Växthusvägen 2
435 33 Mölnlycke
Sverige
Busch Vakuumteknik AB

Sänd till en kollega

0.062