23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.

Fiskodling med vakuum från Busch Vacuum Solutions

| Medlemsnyhet | Företag Busch Vakuumteknik AB

Regeringen har beslutat skjuta till ca 6 miljoner till Jordbruksverket för att underlätta kommande fiskodlingsprojekt i Sverige.

Driver du redan idag en fiskodling eller har du funderingar på att starta ett projekt, vi på Busch Vacuum Solutions har kunskapen som krävs när det gäller vakuum för fiskodling.

Hygieniskt avlägsnande av död fisk i återvinningssystemet (RAS)
Osland Havbruk producerar 8500 ton fisk per år i sina fiskodlingar i Bjordal vid Sognefjorden i Norge. Sedan juni 2016 har det nya toppmoderna återvinningssystemet (RAS) varit i drift i den specialanpassade fiskanläggningen. Här produceras lax från att de kläcks tills de är smolt. För att avlägsna död fisk och föroreningar från tankarna installerade dotterbolaget Osland Settefisk AS en pneumatisk extraktionsanordning från Busch Vacuum Solutions. Systemet säkerställer ett hygieniskt avlägsnande av död fisk så att de kan behandlas och bearbetas vidare in i produktionen av biogas.

Osland Settefisk grundades 1987 och specialiserar sig på odling av lax och regnbåge. Vid havsanläggningarna i Bjordal drivs 3 500 ton öring upp varje år, från ägg tills slaktfärdig storlek. Under det att äggen kommer från företagets egen avelsfisk köps och lagras laxäggen i företagets kläckeri. De yngel som väger ca 0,2 gram placeras sedan i mindre utfodring tankar innan de senare placeras i större tillväxttankar där de når en vikt på 40 till 50 gram. Varje år odlas 2,5 miljoner smolt på denna anläggning. Smolten transporteras sedan med lastbil till båten som transporterar dem vidare till fjordens burar. Där växer laxen tills de når slaktvikten på fyra till sex kilo. Osland Havbruk säljer levande fisk till slakterier och bearbetningsanläggningar.

Osland Settefisk är liksom många av sina kunder en del av Salomon Group. Detta säkerställer en hög kvalitetsstandard av fiskprodukterna, eftersom strikta kvalitetsriktlinjer följs – från ägg till färdig produkt, under odling, utfodring och bearbetning.

Verksamhetschefen Kjetil Rørtveit letade efter en teknisk lösning för att på ett hygieniskt sätt, snabbt kunna avlägsna död fisk från produktionsenheterna. Busch Vacuum Solutions utvecklade ett extraktionssystem som placerades och installerades i ett angränsande rum. Död eller skadad fisk sjunker till den djupaste delen av tanken där de regelbundet avlägsnas med vatten och transporteras till en uppsamlingstank, medan vattnet sedan återförs till RAS-anläggningen. Detta gör att man kontinuerligt kontrollerar om det finns död fisk i insamlingstanken. Dessa avlägsnas sedan manuellt med en håv och placeras i en inmatningsstation precis intill uppsamlingstanken.

Matningsstationerna vid varje tank ansluts med rörledningar till extraktionssystemet i ett separat rum. Detta består huvudsakligen av en cyklonavskiljare, en tank och en R 5 lamellvakuumpump. Denna vakuumpump från Busch upprätthåller konstant vakuum i rörsystemet. Om en fisk hamnar i matningsstationen och ventilen öppnas, avlägsnas den snabbt med hjälp av rörledningarna och lämnar inte kvar några rester, fisken transporteras sedan till cyklonseparatorn. När cyklonseparatorn har nått en viss påfyllningsnivå kopplar en ventil bort den från extraktionssystemet och ventilerar den till atmosfäriskt tryck. En ventil under cyklonseparatorn öppnas, och den döda fisken hamnar i behållarna nedanför. Där mals fisken och blandas med myrsyra och lignosulfensyra. Detta gör att pH-värdet kan kontrolleras och oxidationen avtar. Det kvarvarande ämnet används för produktion av biogas och utvinns automatiskt från blandaren och vidare till en transportbehållare.

Det var företaget Krüger Kaldnes som designade och utvecklade hela återvinningssystemet. Vakuumexperter från Busch hade ett nära samarbete med ingenjörerna i Krüger Kaldnes för att utforma återvinningssystem för restavfall.

Busch erbjuder individuellt utformade extraktionssystem för fiskodlingar av alla storlekar. Dessa är anslutna till RAS-styrenheten så att de är helt integrerade. Totalt fyra döda fiskstationer har installerats vid Osland Settefisk. Det maximala avståndet för inmatningsstationerna till utsugsstationen är 50 meter. Alla PE-extraktionsrör har en diameter på 110 millimeter. För en anläggning av denna storlek använder Busch Vacuum Solutions en R5 lamellvakuumpump med en pumphastighet på 100 kubikmeter per timme. R5 vakuumpumpar finns i flera olika storlekar så att de kan ställas in exakt enligt kraven och storleken på extraktionssystemen. Tack vare styrenheten är det möjligt att installera en relativt liten vakuumpump, vilket har en positiv effekt på energiförbrukningen.

Vi samarbetar givetvis med våra kollegor i Norge som har en gedigen och lång erfarenhet av vakuum i fiskodlingar.

Länk till film:
https://www.kyst.no/advertisement/transporterer-doedfisk-med-vakuum/
https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?artikel=7407310

 

Medlemsnyhet

Företag
Busch Vakuumteknik AB

Växthusvägen 2
435 33 Mölnlycke
Sverige
Busch Vakuumteknik AB

Sänd till en kollega

0.079