23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.

Den viktigaste utrustningen för ordningsvakter

| Medlemsnyhet | Företag Nordiske sponsrat innehåll

Ordningsvakter arbetar med att gå ronder i gallerior, sjukhus eller andra allmänna områden för att tillsammans med polisen upprätthålla den allmänna ordningen.

Under tjänstgöring har man har rätt att avvisa, avlägsna och omhänderta personer som man anser bryter mot detta. Att avvisa en person görs muntligen där man helt enkelt säger åt personen att lämna platsen. Avlägsna innebär att man fysiskt tar bort personen från platsen ifall hen inte lyssnat på avvisningen. Ifall personen kommer tillbaka kan ordningsvakten ta beslut om omhändertagning för att sedan lämnas över till polisen.

Vid pågående brott med fängelse som straffskala får man gripa personen och invänta polis för att göra en anmälan. I arbetet som ordningsvakt måste man därför vara redo för oförutsägbara händelser och behöver därför ha klädsel och utrustning som underlättar det ofta krävande arbetet. Beslut om vilket klädsel och utrustning som ska användas tas av Rikspolisstyrelsen och gäller därför för alla ordningsvakter landet runt.

Klädsel och skor
Ordningsvakter ska bära en blå uniform, dock inte vilken blå färg som helst utan färgkoden är förbestämd och måste följas med punkt och pricka. Uniformen består av ett par slitstarka byxor med förstärkta knäskydd tillsammans med antingen jacka, skjorta eller väst med bevakningsföretagets logotyp. Alla överdelar ska också ha ”ordningsvakt” tryckt på baksidan så allmänheten enkelt kan se att man är ordningsvakt, samt för att inte felaktigt tas som polis. Någon typ av huvudbonad ska alltid bäras vid all tjänstgöring och består antingen av keps, fodrad keps eller båtmössa.

Undantag kan däremot göras för huvudbonader av religiöst slag men kräver en ett beslut om detta från polisen. Vid större arrangemang ska även reflexväst användas för synas bättre. Skorna som används under tjänstgöring ska vara svarta knytbara kängor som både tål vatten, smuts och kyla. Ifall man går emot klädkoden och använder sig av andra kläder riskerar man att bli avstängd från arbetet och kan i värsta fall få sitt förordnande återkallat. Ibland kan man även behöva ha skyddsväst som ordningsvakt så att man har den ultimata säkerheten i farliga situationer.

Skyddsutrustning
Den utrustning som ordningsvakter bär är också nationellt bestämt. Utrustningen av en batong av speciell färg och material som får användas i hotfulla situationer. Handfängsel får användas i samband med omhändertagande eller gripande och är samma typ av handfängsel som används av poliser. Hjälm ingår också i skyddsutrustningen men används bara vid behov eller efter order av polisen.

Som ordningsvakt är det viktigt att man håller sig i god fysisk form då arbetsuppgifterna ofta är fysiskt krävande med långa timmar på fot och dynamiskt arbete. Därför är det bra att vara extra försiktig nu i vinter så man inte ramlar och slår sig. Hos www.stegfabriken.se kan du hitta olika sorts stegar för att underlätta vinterprojekten där hemma och är perfekt för dig som prioriterar säkerhet framför snabba lösningar. Det skulle ju vara hemskt oturligt om du tar alla dessa åtgärder för att vara säker i arbetet och sedan gör illa dig av en så dum anledning som att inte använda stege.

Medlemsnyhet

Företag
Nordiske sponsrat innehåll

Sänd till en kollega

0.13