Seminarieprogram - samma program båda dagarna!

09.30-10.15 MDR, det medicintekniska regelverket

Petrus Laestadius, Swedish Medtech, branschföreningen för medicinteknik

Från maj 2021 gäller MDR skarpt för alla tillverkare av medicintekniska produkter och tjänster. Vi tittar på varför vi behövde ett nytt regelverk och skillnaderna jämfört med det tidigare. Nya roller i regelverket gör att leverantörer och kunder har gemensamt intresse av och ansvar för att regelverket efterlevs. Vi tittar även på det förändrade ansvaret för distributörer, dvs även hjälpmedelscentralerna.

10.40 - 11.25 Aktiv medverkan i det som sker dagligen är en del av den äldres vård och behandling.

Kicki Reifeldt & Nicola Parmelund, Hjälpmedelcenter Sverige

Allt vi gör… lämnar sängen, bäddar, klär på oss, kokar kaffe, går ut med hunden, bjuder hem barnen på middag, passar barnbarn, tar en promenad, tvättar, lagar mat, diskar – kräver olika former av fysisk förmåga. Allt vi vill och kan göra kräver olika rörelser och förflyttningar i och mellan aktiviteterna. Fysiska förmågor är med andra ord en förutsättning för självständighet och oberoende och bidrar preventivt till att minska risken för till exempel fallskador. Det är också vetenskapligt förankrat att alla människor behöver anstränga sig för att åldras med mindre risk för välfärdssjukdomar. Därför kan man säga att aktiv medverkan i det som sker dagligen på vårdboenden – vända sig i sängen, komma upp på sängkanten, klä på sig, ta sig till toaletten, ut till matrummet mm. är en del av den äldres vård och behandling. Men har äldre samma syn på att dessa aktiviteter är en form av fysisk träning. Och hur gör vi med de allra sköraste äldre.

På den här föreläsningen kommer vi visa och berätta hur man kan anpassa och arbeta i olika boende miljöer och vårdsituationer på ett sätt som gynnar såväl vårdtagare som vårdpersonal som skapar förutsättning för en bibehållen och förbättrad hälsa. Rörelser, aktiviteter är en mänsklig rättighet.

13.00 - 13.45 "36 dygn i dödens väntrum" - en hyllning till sjukvårdens hjältar

Thomas Wilander

Thomas Wilander stod stark mitt i livet slutet av mars 2020. Småbarnspappa, framgångsrik i sitt yrke och med en orubblig tro på den egna förmågan. Trots det gick Thomas från fullt frisk till döende på fyra dagar. Utan att knappt förstå vad det var som hände så började covid-19 släcka ner hans kropp steg för steg. Till slut återstod inte annat för läkarna än att söva ner honom. Det var tänkt att han skulle sövas i några timmar, max något dygn. Men Thomas låg nedsövd på IVA i Danderyd i 36 dygn, bland de längsta av alla som drabbats av corona i Sverige, och stannade sammanlagt 51 dygn på IVA. Under den tiden får hans familj, hans fru och två barn, beskedet att han inte kommer klara natten vid tre tillfällen och de gör sig klara för att åka till sjukhuset för att ta farväl. Men Thomas är inte klar med livet och livet är inte klart med honom. Efter 36 dygn i respirator vaknar han upp och får starta den långa och tålmodiga vandringen tillbaka till livet. Thomas kommer berätta om resan åter till livet, spaningar från sjukvården, märkliga saker som hände på IVA och beskriva kärleken till svensk sjukvård som räddade hans liv.

15.00 - 15.45 När livet störtdök

Yasmin Nilson

Yasmin Nilson skulle börja på dansgymnasium till hösten 1999, men på sommaren hände det otänkbara – hon bröt nacken i en dykolycka och blev förlamad. Till en början blev det en fråga om att bara överleva. Sedan kom det svåra, att återta livet. Yasmin berättar om hur hon har burit sig åt för att omsätta traumat till konstruktiva krafter som strävar framåt. Hon är journalist och föreläsare och driver Soluret Podcast där hon möter människor från alla samhällsskikt. Tillsammans med Anna Bergholtz har hon startat Unique Power - en samlad kraft med unika kompetenser och perspektiv.