Var tredje finländare använder corona-app
Finland lanserade appen Koronavilkku (Coronablinkern på svenska) i slutet av augusti. Appen togs genast bra emot av finländarna och idag används den av en tredjedel av befolkningen. Företaget Solita har utvecklat appen på uppdrag av myndigheten Institutet för hälsa och välfärd, THL. Sami Köykkä, Senior Technology Consultant på Solita, berättar att appens popularitet överträffat deras förväntningar.
– Vi har i nuläget haft 2,7 miljoner nerladdningar och av dem är ungefär 2 miljoner aktiva användare, en tredjedel av Finlands befolkning. Coronablinkern har den största andelen användare per capita av alla corona-appar i världen. Det har gått över förväntan då vi hade som mål att få över en miljon nedladdningar men den mängden nådde vi redan första dagen säger Sami Köykkä till MedTech Magazine.
Coronablinkern är baserad på ett kit för utveckling av mjukvara, kallat Exposure Notification System, som lanserades av it-jättarna Google och Apple i maj månad. När en användare laddat ner appen börjar telefonen skicka ut en spårningskod via bluetooth. Den kommunicerar på så vis med andra telefoner i närheten och registrerar närkontakt med andra användare.
Spårningskoden består av en sifferkombination som byts ut var 15:e minut. Om två användare befinner sig i närheten av varandra en längre tid så sparar mobilerna varandras koder. Om en användare registrerar sin smitta i appen skickar den en varning till de övriga mobiltelefoner som befunnit sig i närheten.
Varför tror du att appen har blivit så populär?
– Det kan bero på den nationella karaktären att folk är intresserade av tekniska lösningar och att en stor andel av befolkningen använder smartmobiler. I Finland litar man också i hög grad på myndigheter. Vi har kommunicerat utåt om teknologin bakom appen och att vi inte samlar person- eller positionsuppgifter. Vi har använt oss av en trygg teknologi som skyddar användarens integritet. Inte ens smittspårare får uppgifter från appen vilket gjort dem lite besvikna.
I Sverige har debatten om en eventuell nytta med en corona-app debatterats. Sami Köykkä menar att appen har gjort skillnad även om det inte finns några exakta uppgifter om det.
– Eftersom appen inte samlar personuppgifter så vet vi inte hur ålders- eller könsfördelningen hos användarna ser ut eller vilken effekt den haft på smittspridningen. Men vi har fått höra från användare att de stannar hemma och isolerar sig om de blivit exponerade så den här appen gör skillnad.
– Som oftast så är det i högre utsträckning yngre människor i större städer som är mer benägna att använda tekniska lösningar på mobilen. Äldre människor använder kanske i större utsträckning äldre mobiltelefoner som kanske inte stöder den här appen.
Appen uppdateras kontinuerligt och en del små problem har dykt upp på vägen. Ett exempel är att appen inte fungerar under strömsparläge eller att den inte registrerat långvariga oavbrutna exponeringar inom till exempel en familj. Enligt Sami Köykkä har dessa problem blivit lösta genom en ny uppdatering som finns tillgänglig.
I december kommer en ny uppdatering som gör att appen fungerar utomlands.
– Hittills har olika länders appar inte kommunicerat med varandra. Så om en finländare åker till exempel till Tyskland så blir denna person inte varnad om någon tysk som befunnit sig i närheten fått covid-19 och registrerat det i appen.
Framgången med coronablinkern har väckt intresse från andra länder.
– Finland har blivit en mönsterelev när det kommer till appen och vi har även fått beröm från Google. Vi får många konsultationer från andra länder som behöver hjälp med sina appar.