23948sdkhjf

Felaktiga cancerdiagnoser i Skaraborg

Minst sju kvinnor med bröstcancer har fått felaktiga diagnoser vid sina tidigare mammografiundersökningar.

Det är diagnostikföretaget Unilabs som har omgranskat ett stort antal bedömningar som en läkare har gjort. Läkarens samtliga 1 700 mammografier från 2015 och 2016 har gåtts igenom efter att man upptäckt bröstcancer hos en kvinna som undersökts tre gånger tidigare. Redan tidigare hade det funnits tecken på sjukdom, men hon hade ändå inte fått en fullständig utredning.

Förutom de sju konstaterade feldiagnoserna kan ytterligare 27 kvinnor ha fått felaktiga bedömningar vid sina mammografiundersökningar.

– Vi ser mycket allvarligt på det som hänt. Vi har noggrant och systematiskt utrett hur detta kunde ske och vidtar nu åtgärder för att förhindra att något liknande inträffar igen. Utöver att följa de nationella riktlinjerna och vår ackreditering inför vi nu en tredje nivå av kvalitetssäkring. Bland annat kommer vi att göra en extra kvalitetskontroll av de mammografier som genomförs av nya specialistläkare under deras första sex månader inom professionen. Vi ska också eftergranska en viss andel av samtliga specialistläkares undersökningar och utveckla våra rutiner i samband med nyupptäckt bröstcancer, säger Helen Häggström, verksamhetschef för mammografi på Unilabs i Sverige, i ett pressmeddelande.

Hon tillägger att det är viktigt att kvinnor fortsätter att känna förtroende för mammografiundersökningarna, eftersom det är det bästa sättet att upptäcka bröstcancer i ett tidigt skede.

I samband med att den första feldiagnosen upptäcktes, lämnade Unilabs in en lex Maria-anmälan. Den berörda läkaren arbetar inte längre kvar inom bolaget.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.096