23948sdkhjf

Uppslutning för medtech

Många ville lyssna när MedTech Magazine höll seminarier i Almedalen.

Daniel Forslund inledde MedTech Magazines dag i Almedalen med ett personligt möte där han berättade om hur han ser på på sitt arbete med innovation inom landstinget. Han följdes av dagens kanske mest välbesökta seminarium där Medhelp tillsammans med MedTech Magazine presenterade vad en vårdoperatör är och vilken plats den har i det nya vårdlandskapet. Per-Olof Sjöberg presenterade KOL-projektet och en meriterad panel diskuterade begreppet Vård på distans, som de allra helst skulle vilja byta ut mot något annat mer talande ord.

Dagens tredje punkt var en träff med Melvin Samsom, sjukhusdirektör Karolinska sjukhuset, Karin Dahlman Wright, tf rektor Karolinska institutet och Ann-Marie Wennberg, sjukhusdirektör Sahlgrenska sjukhuset. De diskuterade hur man bör och har hanterat Macchiariniskandalen och hur vi kan arbeta för att skapa ett bättre klimat på våra kliniker och forskningsinstitutioner.

Temperaturen höjdes betydligt av att visselblåsaren i Macchiarinifallet, läkaren Oscar Simonsson, satt i publiken. Enligt honom var det tydligt att tystnadskulturen och rädslan finns kvar på Karolinska, vilket i praktiken skapar en osäkerhet bland anställda och skulle kunna bädda för en ny skandal.

– Vi på Sahlgrenska arbetar för att de seniora forskarna ska kunna ha en fast månadslön och inte vara tvungna att dra in sina egna pengar. Och kanske är det något som skiljer sig mellan oss, sade Ann-Marie Wennberg och syftade på Karolinska.

– Jag tror att det är en fråga om att vi i ledningen försöker skapa en känsla av trygghet i sina tjänster och att de har stöd. Men det är också så att vi skapar en egen utveckling, att vi inte bara anställer stjärnor, utan att vi har en bra forskningsmiljö från grunden, svarade Karin Dahlman Wright.

– Det behöver vara en balans, vi behöver också en liten känsla av konkurrens och forskare som verkligen satsar hårt, sade Melvin Samson.

Siemens arrangerade sedan ett lunchseminarium där man betonade vikten av samarbete. Här fanns en panel som representerade erfarenheter från både universitet, regioner, kommuner och industri. De såg alla en ljusnande framtid med större grad av samverkan och nya modeller för gemensamma satsningar.

Dagens sista punkt, i samarbete med Vitalis och Tieto, blev mer konkret, då två projekt deltog för att berätta om sitt arbete med psykisk ohälsa, Första linjen i Landstinget i Värmland, och e-psykiatrienheten vid Sahlgrenska sjukhuset. En tydlig indikation på hur ganska enkla lösningar kan skapa stora värden för patienter och vårdorganisationer.

Sammantaget ser vi tillbaka på en Almedalsvecka full av intressanta diskussioner och möten. MedTech Magazine tackar alla deltagare och besökare och siktar redan mot nästa år.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.141