23948sdkhjf

Privatisering i blockbråk

Fem sjukhus i landet ska privatiseras och patienternas valmöjlighet borde stärkas ytterligare. Det är huvuddragen i det förslag som Jan Björklund och Anna Starbrink från Liberalerna, presenterade i onsdags. Regeringen svarade direkt.


En halvtimme efter Liberalernas utspel kallade sjukvårdsminister Gabriel Wikström , s, till presskonferens.

– Väldigt synd att Liberalerna vill göra privatiseringen till en valfråga, säger Gabriel Wikström till MedTech Magazine.

Regeringens snabba pressträff lockade inga andra journalister än undertecknad så det blev mer ett samtal än en presskonferens. Att privata sjukhus skulle vara bättre på att göra patienterna nöjda, som Jan Björklund sa i sin pressträff, det höll Gabriel Wikström inte med om.

– Att S:t Göran får bra resultat i patientnöjdhetsstudier har inte något att göra med att det är privat eller inte, det är ett arbete som pågått under lång tid, säger han.

På onsdagens morgon bjöds pressen in att lyssna på presentationen av Liberalernas sjukvårdsrapport, som letts av Anna Starbrink , ordförande för partiets välfärdskommission. Även partiledare Jan Björklund var på plats för att svara på frågor. Läget för sjukvården är allvarlig, var deras budskap.

– Sjukvården befinner sig i en nationell kris och vårdköerna växer, sa Jan Björklund när han öppnade mötet och fortsatte:

– De landsting med borgerligt styre har också de kortaste köerna, eftersom där tar den offentliga vården hjälp av den privata och de avlastar varandra.

Förutom privatisering av ytterligare ett antal sjukhus, efterlyste Anna Starbrink en snabbare digitalisering av sjukvården. Vad digitaliseringen framför allt skulle ge är en ökad tillgänglighet, menade Starbrink.

– Man måste kunna mejla sin doktor, där har vården verkligen halkat efter, säger hon.

Anna Starbrink nämnde även Vårdanalys rapport, som kom i dagarna, om att Patientlagen inte gjort patienten starkare.

– Att kunna välja en annan vårdgivare för sluten vård, inte bara inom primärvården som lagen säger nu, det skulle ge mer makt för patienten. För att kunna välja måste också vårdresultat och andra data göras offentliga.

Den fråga som företrädarna för de båda blocken var överens om vid dagens båda samtal, var att det behövs fler sorters tjänster inom vården.

– Liberalerna vill återinföra vårdbiträdet, det är jag inte säker på att det är rätt väg, men det är intressant att titta på fler yrkeskategorier i vården, som måltidspersonal eller personal som tar hand om sängtvätt och liknande, för att avlasta vårdpersonalen, säger Gabriel Wikström.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.047