23948sdkhjf

Mod skapar bra affärer

Att visa mod kan påverka hela landstingets verksamhet, skriver Louise Strand, inköpsdirektör Region Skåne.

Det är modiga inköpare som skapar bra affärer! De ryggar inte för utmaningar, de utvecklar smarta affärsmodeller, testar nya metoder för att utveckla och stimulera konkurrensen på marknaden. De använder hela spelplanen, ja till och med tänjer ut planen. Bjuder in marknadens aktörer till dialog och söker aktivt konstruktiv feed-back för ytterligare utveckling.

Vad är mod? Enligt Wikipedia handlar en modig person i överensstämmelse med sina övertygelser och önskningar, även vid risk för negativa konsekvenser mot det egna jaget. Mod betraktas av många som en moraliskt eftertraktansvärd egenskap, en dygd.

Är mod ärftligt eller kan man utveckla mod? Gäller talesättet, övning ger färdighet? Att övervinna rädslor genom att konfrontera dem. Erfarenhet av att ha kommit stärkt ut efter ett eller flera misslyckanden utvecklar modet. Resilienta personer har förmåga att klara av en förändring, återhämta och vidareutveckla sig, de låter sig inte brytas ned av en motgång. Genom att arbeta systematiskt med riskanalyser och handlingsplaner för att hantera risker blir man mer resilient och även modig.

Kan ledarskap och arbetsmiljö påverka medarbetare att bli mer modiga? Ledare som efterfrågar och premierar utveckling och nya grepp men framför allt står upp och tar ansvar när en lösning visar sig inte fungera skapar trygga medarbetare och trygga medarbetare är modiga i högre utsträckning. Muminpappan sa till exempel en gång: Det är ingen konst att vara modig om man inte är rädd". Ledningens stöd har stor betydelse. Kompetensutveckling och att verka i en miljö med kompetenta och erfarna kollegor påverkar genom vetskap om alternativa handlingar vid misslyckanden. Motsatsen till mod är feghet och rädda medarbetare är varken kreativa eller modiga.

Det krävs förresten modiga ledare för att utveckla en god arbetsmiljö och trygga medarbetare. Ledare som vågar granska sig själva och sin organisation, tar tag i problem och hanterar konflikter.

Jag är övertygad om att mod kommer bli ännu viktigare i den alltmer komplexa värld som vi lever i!

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125