23948sdkhjf

Ny ersättningsmodell för innovationer

Landstingens fördelnings- och ersättningsmodeller har utpekats som den enskilt största nöten att knäcka innan några större förändringar för vårdens sätt att jobba skulle kunna införas. Nu har nöten knäckts. Inte av Robert Winroth , mp, innovationslandstingsråd i Västerbottens läns landsting , själv förstås, men han har varit en av de drivande krafterna. Det nya ersättningssystemet kallar de för “Värdemodellen”.

– Modellen ska ersätta alla parter för de värden som effektiviseringen ger, förklarar Robert Winroth och väntar någon sekund för att det hela ska bli glasklart hos mottagaren.

Winroth fortsätter att förklara. Låt säga att en innovativ satsning, till exempel en ny metod eller tjänst, visar sig vara väldigt lyckad för både patienter och vården. Värdemodellen går ut på att ersättningen till både vård och leverantör ska utgå ifrån den effektivisering och besparing som den nya tjänsten innebär. Han tar ett videobesök som exempel. Då blir ersättningen den besparing det innebär att patienten inte behöver komma till vårdcentralen. Från den insparade sjukresan, till minskade ”sjukhuskostnader” som lokalkostnader och personal. För att vården ska motiveras att införa något nytt och till en början oprövat, ska de respektive enhet ersättas motsvarande vad de skapar för värden. Som om det var deras egen plånbok.

Men resan till en ny ersättningsmodell har varit lång och allt annat än okomplicerad.

Mycket jobb, återkommer Winroth till flera gånger under samtalet. Det har varit väldigt mycket jobb med ompröva och utveckla modellen för inköp med målet att öka innovationstakten och det har tagit stora resurser i anspråk.

Hur vågade, eller orkade du, ge dig på ersättningsmodellen?

– Egentligen började det gro redan för 20 år sedan. Jag jobbade på landstinget och när vi skulle investera i en ny MR-kamera frågade jag finanschefen hur vi räknade på pay-off tiden på kameran. Det gör vi inte, svarade han. Pang sa det inom mig. Va? Gör vi inte? Ämnet var slutpratat, men jag har tänkt på det här sedan dess, säger Robert Winroth.

Den vanliga upphandlingsavdelningen kommer att finnas kvar med de vanliga ersättningsmodellerna för etablerade inköpen. Den nya värdemodellen ska användas för att utveckla vården. När något helt nytt ska in. En produkt eller arbetssätt som tidigare inte funnits. “Innovationsavdelningen” kommer att organiseras under ett nystartat bolag som heter VLL Innovation, helägt av Västerbottens läns landsting.

Den nya ersättningsmodellen ska enligt planen införas under september, precis efter att den här tidningen har gått till tryck.

– Det ska bli så spännande att se om det kommer att fungera, det måste det göra. Men vem vet, kanske dyker det upp något oöverstigligt hinder som ligger bortom vår kontroll och måste lösas på nationell nivå. Då ringer jag Anders Lönnberg, så får han ta den bollen och hjälpa oss!
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078