23948sdkhjf

Fler dör av fallolyckor - Balansera mera!

Varje år dör över tusen personer av fallolyckor. Siffran har mer än fördubblats sedan år 2000, enligt Socialstyrelsen. Men det går att förebygga många av olyckorna.
Varje år skadas 70 000 människor så allvarligt i fallolyckor att de måste läggas in på sjukhus visar siffror från Socialstyrelsens patientregister. Fall är dessutom den vanligaste orsaken till dödsolyckor, över tusen personer skadas så allvarligt att de avlider. Det är fyra gånger så många jämfört med dem som omkommer i trafiken - och en fördubbling sedan år 2000.

Oftast drabbas äldre personer. Fallrisken ökar med åldern, på grund av svagare muskler, sämre balans, sjukdomar samt syn- och hörselnedsättning. Andra riskfaktorer är läkemedelsanvändning och låg kroppsvikt till följd av undernäring.

Men det går att framgångsrikt förebygga fall, både på individ och befolkningsnivå. Det preventiva arbetet kan vara fysisk aktivitet och balansträning för äldre, tillgänglighetsanpassning, snöröjning och sandning, regelbundna läkemedelsgenomgångar och synundersökningar.

För att uppmärksamma fallolyckor och möjligheten till preventivt arbete har Socialstyrelsen startat informationskampanjen ”Balansera mera”.

- Det är viktigt att uppmärksamma problemet med fallolyckor och arbeta fallförebyggande på flera plan. På individnivå kan vi alla tänka på träning och balans, säger Eva Entelius-Melin, projektledare för den nationella kampanjen Balansera mera.

Kampanjer pågår mellan 3 och 9 oktober och temat för årets kampanj är mat, motion och mediciner.

- Vi har också fått ett uppdrag att ta fram en utbildning för personal som jobbar med hälso- och sjukvård och social omsorg om hur man förhindrar fallolyckor. Just nu arbetar vi med utformningen av den utbildningen, säger Eva Entelius-Melin.

Här hittar du mer information om Balansera mera-kampanjen.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109