23948sdkhjf

Förskrivning av elrullstol - att tänka på

En elrullstol innebär utökade möjligheter för personer med begränsad eller ingen gångförmåga. Men vad ska man tänka på vid förskrivning och vad är det egentligen som gäller kring fram-, mitt- eller bakhjulsdrivet?
Det finns idag ett stort utbud av elrullstolar för både inomhus- och utomhusbruk med olika varianter av manöverboxar och alternativa styrsätt, sittdynor, olika typer av ben- och armstöd, rygg- och positioneringssystem – allt för att täcka de behov som finns. Men vad ska man tänka på vid förskrivningen?

En grundläggande aspekt att ta ställning till redan innan beslut fattas är hjälpmedlets rehabiliterande kontra passiviserande effekt, exempelvis risk för ökade funktionsnedsättningar till följd av fysisk inaktivitet. Elrullstol skall kompensera för nedsatt gångförmåga och behovet ska inte kunna tillgodoses med manuell rullstol eller annat förflyttningshjälpmedel. När beslut väl finns uppstår en rad nya frågor.

- En av de vanligaste frågorna är hur lång körsträcka en viss rullstol har. Det som står i bruksanvisningen är ju naturligtvis bara ett riktvärde som sen påverkas av en rad faktorer som underlag och användarens vikt bland annat, förklarar Håkan Johansson, leg sjukgymnast och distriktsansvarig för eldrivna rullstolar och sittsystem på Invacare.

En annan fråga som uppstår är om man ska välja fram-, mitt- eller bakhjulsdriven elrullstol.

- Det är användningsområdet som styr detta val. Kortfattat kan man säga att om stolen ska användas inomhus är framhjulsdrivet att föredra. Ska den användas utomhus är det bakhjulsdrivet som gäller och är det en kombination av detta ska man ha mitthjulsdrivet. Men detta är en förenkling och det finns flera aspekter att titta på när detta beslut fattas.

Det är bland annat detta som Håkan Johansson kommer att prata om under Invacares workshop på Fokus Hjälpmedel i Västerås.

- Jag vänder mig främst till förskrivarna och mitt syfte är att ge svar på några av dessa vanligt förekommande funderingar samt att gå igenom en elrullstols olika komponenter för att förenkla den lite.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.126