23948sdkhjf

Flyttar du på rätt sätt?

Träffar du patienter fysiskt i ditt arbete är chansen stor att du är bekant med området Förflyttning. Ett viktigt, men tungt, moment som kräver både rätt teknik och rätt hjälpmedel.
Förflyttning av sängliggande patienter kräver rätt teknik och rätt hjälpmedel för att göra momentet så enkelt, säkert och bra som möjligt – för både patient och personal.

Glidlakan minskar kraftigt friktionen och underlättar viktöverföring. Med hjälp av ett glidlakan underlättas lägesändring och vändning av sängliggande personer med ingen eller begränsad rörelseförmåga. Men flera studier visar att användningsfrekvensen av manuella förflyttningshjälpmedel minskar om inte utrustningen finns nära till hands och är lätt att förstå.

- Det vanligaste misstaget man gör vid förflyttning är att man inte använder några hjälpmedel alls eller använder dem med fel teknik, förklarar Ole Thy, leg fysioterapeut och utbildningsansvarig på Etac.

Därför kommer ett glidlakan som alltid ligger i sängen och är en del av sängens bäddsystem att göra att användningen ökar, vilket både spar personalens ryggar och minskar risken för att sängliggande patienter ligger fel med skador, till exempel trycksår, som följd.

Under Fokus Hjälpmedel i Västerås håller Ole Thy – som är specialist på manuella och mekaniska hjälpmedel med mer är 20 års erfarenhet – en workshop, där deltagarna får lära sig mer om olika manuella förflyttningstekniker av sängliggande patienter. Ett utmärkt tillfälle att ställa frågor, fräscha upp sina kunskaper och få nya tips.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078