23948sdkhjf

KS svarar efter granskning av kirurgen

Efter SVT:s granskning av kirurgen Paolo Macchiarini och hans experiementella metoder att operera in plaststrupar svarar Karolinska Universitetssjukhusets ledning. – Vi arbetar på ett nytt och tydligare regelverk för operationer med oprövade metoder. Vi beklagar, för de tre patienternas skull, säger chefläkare Gunnar Öhlén.
I onsdags kväll sändes sista delen av dokumentren om Paolo Macchiarini i SVT:sDokument Innifrån om operationerna med syntetiska, och som han själv säger "stamcellsbehandlade" luftstrupar.

- Programmen har väckt ett anta l allvarliga frågor kring Paolo Macchiarinis verksamhet och visat förhållanden som är etiskt oförsvarbara , säger Karolinska Universitetssjukhusets chefläkare Gunnar Öhlén i ett pressmeddelande. Sjukhuset måste naturligtvis dra lärdom av det som inte har fungerat och vi arbetar på ett nytt och tydligare regelverk för operationer med oprövade metoder. Vi beklagar, för de tre patienternas skull, och för alla andra patienter som skulle behöva en behandling av det här slaget, att den inte visade sig fungera som vi hoppades.

Att P aolo Macchiarini ändå försökte, var inte fel menar Karolinska Universitetssjukhusets ledning.

- För Karolinska Universitetssjukhusets d el har det dock inte framkommit något som ändrar vår grundinställning gällande de tre operationer som genomfördes hos oss, fortsätter Gunnar Öhlén. De gjordes för att det inte fanns några alternativa behandlingar som kunde rädda de tre patienternas liv.

Kirurgen är bland annat anmäld till polisen och åklagare utreder om han gjort sig skyldig till grovt vållande till annans död och grovt vållande till kroppsskada efter att flertalet av hans patienter dött.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093