23948sdkhjf

20 miljoner till företagsdoktorander

Nu satsar SSF på ett nytt program, Forskningsinstitutsdoktorand, FID. Pengarna ska främja rörligheten mellan akademi och näringsliv. – Med satsningen på institutsdoktorander får Sverige ett värdefullt komplement som stärker strategisk forskning, säger Lars Hultman, stiftelsens vd.


Forskningsinstituten ska fungera som innovationspartner till företag och skapa och sprida kunskap och teknik i samhället. I många länder får instituten betydande statsanslag och kan därigenom hålla en högkvalitativ vetenskaplig nivå, samtidigt som de har hög strategisk relevans i kraft av sina nära samverkan med företag. I Sverige är förutsättningarna annorlunda. Eftersom instituten får lägre statsanslag dras de mer åt det affärsdrivande hållet.


Nu erbjuder SSF ett alternativ för de studenter som kan tänka sig en forskarutbildning. "Att ha gemensamma doktorander mellan institut och högskola/universitet bidrar till att höja den vetenskapliga nivån vid forskningsinstituten och ökar dessutom samverkan i systemet, samtidigt som tillgången på doktorer med hög attraktionskraft för svensk industri säkras", skriver stiftelsen i ett pressmeddelande.


Varje år ska SSF avsätta 2o miljoner för det nya programmet. Anslagen ska täcka medel för forskning och egen forskarutbildning för en doktorand som är anställd vid ett i Sverige verksamt forskningsinstitut, i samverkan mellan näringsliv och akademi.


Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094