23948sdkhjf

Maktlistan 1-33

Makt är möjligheten att påverka. För att påverka behövs verktyg. En stor plånbok kan var ett kraftfullt verktyg, men i en komplicerad struktur som medtech-världen är plånboken bara en liten del av den palett av verktyg som står till maktutövarens förfogande.
Läs också: Så här har vi tänkt

Maktlistan 1-33

Maktlistan 67 - 100
MedTech Magazines 100 mäktigaste i medtechvärlden

Sara Riggare är patient, forskare och entreprenör. Eftersom hon är allt och har en stark social förmåga i verkligheten med nätverk i hela världen och delar med sig av sina erfarenheter i alla social medier, vinner hon.

Torbjörn Kronander är vd och en av grundarna till Sectra. Företaget startade för snart 30 år sedan med bildhantering för tv-branschen och har utvecklats till ett multinationellt börsbolag. Idag är Sectra en medicinteknikbolag med flera olika system för bildhantering. Själv brinner Kronander för sitt jobb. Inte bara för det egna företaget, utan för branschen som helhet, patienten och politiken. Han bjuds in i många olika sammanhang, för att tala om den politiska situationen och industrins verklighet. Vid Swedish Medtechs höstmöte efterlyste han en ny politiska agenda för innovation och nya möjligheter för företag att växa.



Li Felländer-Tsai är forskare, klinker och aktiv i många styrelser och föreningar. Hennes dygn verkar ha några fler timmar än 24. Hennes titel är professor för ortopedin på Karolinska Institutet, är prefekt vid Institutionen för klinisk forskning, CLINTEC, vid samma universitet och förste kvinnliga ordförande i Svensk Ortopedisk förening.



Helena Dzojic är chef för enheten för medicinteknik på Läkemedelsverket och hennes position ger en stor makt över vilka medicintekniska varor som kommer ut på marknaden. Ett personligt engagemang, både för branschen och patientsäkerheten, stärker hennes position ytterligare.



Anna Lefevre Skjöldebrand har som vd för Swedish Medtech uppdraget att öka makten för hela branschen. Det lyckas hon med. Organisationen har under hennes tid blivit en given remissinstans när beslut ska fattas, varje seriös paneldebatt om vården har Lefevre Skjöldebrand med och alla har förstått vikten av medicinteknik. Lefevre Skjöldebrand företräder också Sverige i den europeiska branschorganisationen Eucomed.



Agneta Karlsson, statssekreterare på socialdepartementet som i sin position har till uppgiften att ta fram underlag för många avgörande politiska beslut i medtechvärlden.



Ragnar Lindblad är företagare och driver B3IT Healthcare, men han driver fler frågor än det egna företagets. Lindblad finns med på alla mässor och är en ofta anlitad talare och moderator på vårdrelaterade konferenser. Även initiativtagare till den viktiga möteplatsen HoSIT i Sverige.



Anders Ekholm är forskare och kunnig hälsoekonom som får människor att lyssna. Tidigare jobbade Ekholm för Socialdepartementet, nu presenteras hans framtidsprognoser vid Institutet för framtidsstudier. Ekholm förklarar varför medicintekniken är en del av lösningen på problemen som kommer att uppstå i takt med att befolkningen blir äldre.



Carl Bennet har makt i sin position som magnat. Han startade Getinge och är fortfarande en av huvudägarna. Företaget som bär hans initialer, CBAB är en av sponsorerna till Göteborgspriset för hållbar utveckling, företaget Carl Bennet AB finansierar forskning med över 16 miljoner kronor per år vid en rad universitet, högskolor och institutioner.



Malin Blixt har som projektledare vid TLV visat att medicinteknik kan och ska granskas hälsoekonomiskt. Nu har myndigheten fått förlängt uppdrag.



Sara Holst är upphandlare med koll på hälsoekonomin vid Sveriges största landsting, Stockholms. Ett landsting som inspirerar många andra landsting.



Daniel Forslund, fp, innovationslandstingsråd i Stockholm, och tjänstledig från sitt jobb som chefsstrateg på Vinnova. Ofta anlitad moderator. Inflytelserik tack vare social förmåga och aktiv i de sociala medierna. 2193 följare på Twitter.



Erik Hansson, biträdande chef för EU-kommissionens medicintekniska avdelning, med stort inflytande över de nya medicintekniska direktiven.



Mikael Damberg, närings- och innovationsminister som lovat att ta ett helhetsgrepp om life science-sektorn. Har som chef för näringsdepartementet en mycket viktig roll i hur företags- och innovationsklimatet utvecklas i Sverige. FOTO: Martina Huber



Tomas Puusepp har avgått som vd för Elekta. Det ger honom tid att göra ännu mer för branschen. Vid Swecares årsmöte visade han hur han brinner för innovationer i vården, men exakt vad som kommer ut av det får vi se. Hans möjligheter till inflytande är stort.



Agneta Montgomery har som överläkare vid Lunds universitetssjukhus och ordf Svensk kirurgisk förening arbetat för att utveckla laporoskopisk kirurgi i Sverige.



Louise Strand får fler att öppna ögonen för den viktiga upphandlingsprocessen. Nu är hon ordförande för Landstingsnätverket för upphandling, LfU och inköpsdirektör i region Skåne.



Johanna Adami, professor, läkare och direktör på avdelningen Hälsa på Vinnova. Som antalet karriärer antyder har denna kvinna energi att påverka.



Gabriel Wikström, s, hälsominister med potential. Och budget, om än inte helt sin egen.



Gunnar Goblirsch har stort inflytande i sin roll som upphandlare av medicinteknik i Stockholms Läns Landsting och chef över inköpslistan till Nya Karolinska Solna.



Catarina Andersson Forsman visade att medicintekniken är viktig för Sverige genom att hålla sitt första offentliga tal i sin nya roll som gd för Läkemedelsverket, vid MedTech Magazines och Swedish Medtechs möte Regulatoryforum.



Mats Palerius, vd för Zenicor, vet att medicinteknik inte bara handlar om att ha en bra produkt, utan att det krävs en hel del politik också för att sälja in den. Har hög kompetens inom samarbete med myndigheter, forskare och sjukvård.



Barbro Fridén, sjukhusdirektör på Sahlgrenska med siktet inställt på samarbete.



Bertil Guve är bland annat viktig som initiativtagare till patientsäkerhets-projekt mellan vård och akademi som chef för Centrum för teknik i medicin och hälsa, CTMH.



Hans Karlsson, chef på avdelningen för vård och omsorg SKL.



Helene Hellmark Knutsson, forskningsminister som med stundande arbetsro kan göra viktiga insatser för medicintekniken och patienterna. FOTO: Kristian Pohl



Christian Kinch, arbetande ordförande på Bactiguard som till fullo behärskar tekniken att synas, genom att själv bidra i alla social sammanhang, inte bara i medier. Han är ett kremlolologiskt fenomen. Likt Hundraåringen som försvann syns CK bredvid kungligheter och världens makthavare. Missar inte ett tillfälle att prata vårdrelaterade infektioner och medicinteknik vid delegationsresor, konferenser och mässor. I hela världen.



Catharina Barkman är Innovationsdirektör för Stockholms Läns Landsting och sitter i CTMH:s, styrelse.



Larry Leksell, grundare och ordförande för Elekta.



Prins Daniel, aktiv patient i bland annat MOD, registret för organdonation och entreprenör. Verkar ha bestämt sig för att göra skillnad i sin ingifta position.



Mats Rundkvist, upphandlare från Västerås kommun som gärna delar med sig av sitt system för att kunna upphandla innovationer.



Petrus Laestadius, vice vd i Swedish Medtech, ofta anlitad moderator och uttalar sig i många sammanhang för branschen. Arbetar för medicinteknikens roll i vården och medicintekniken som lösning på demografiutmaningen.



Barbro C Ehnbom klev in på Wall street i New York, lärde känna alla och blev life science-experten från Sverige. Med sitt höstmöte SALSS, där hon delar med sig av sitt nätverk, har hon fått en viktig position i handelsförbindelserna mellan USA och Sverige.



Maktlistan 34-66

Maktlistan 67 - 100
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078