23948sdkhjf

Medtechvärldens 100 mäktigaste

Makt handlar om inflytande och möjlighet att påverka. Makt i medtechvärlden handlar ytterst om att påverka förutsättningarna för vår allas hälsa och välmående. Här är de - de människor inom forskningen, industrin, vården och samhället med störst påverkan.

Här hittar du: Maktlistan 1-33


Här hittar du: Maktlistan 34 - 66

Här hittar du: Maktlistan 67-100
Det här är makt i medtechvärlden
Makt är möjligheten att påverka. För att påverka behövs verktyg. En stor plånbok kan var ett kraftfullt verktyg, men i en komplicerad struktur som medtech-världen är plånboken bara en liten del av den palett av verktyg som står till maktutövarens förfogande.

Förmågan att tala och få människor att lyssna är ett viktigare verktyg. Maktlistan innehåller också en stor del tysta maktutövare. De som väljer produkter i stora regioner och landsting får följare i hela landet. De företags produkter som blir utvalda får sedan lättare att exportera och hela medtech-kartan kan ritas om genom en enskild stor upphandling. En roll som ansvarig för inköp för ett stort byggprojekt får många att lyssna och följa ens agerande. Det som blir bra inspirerar många, det som blir mindre bra får många andra att tänka om och tänka rätt.


Makt är inte självvalt. Vissa kämpar hårt för att öka sitt inflytande, medan andra erhållit verktyg och position att påverka, helt utan avsikt.


Forskare inom akademin står för en del av utvecklingen av innovationer, de påverkar också studenter som i framtiden kommer att jobba i medtechvärlden. För de företagare som finns med på listan är ett samhällsengagmang nödvändigt för platsen. Det är företagare som genom att medverka i debatten eller investera i forskning och småföretag, påverkar industrins framtida förutsättningar. Människor på myndigheter och organisationer har en stor påverkan på medtechvärlden. De har både en stor makt genom lagar och riktlinjer, men också genom ett upparbetat förtroende. Patienten har fram till alldeles nyligen inte haft något att säga till om. Nu har makten förskjutits, juridiskt, politiskt och kulturellt. Nu spirar patientmakten i maktlistan.


I medtechvärlden handlar makt till stor del om att påverka och inverka på politiska strukturer. Enligt Wikipedia är makt ett delvis filosofiskt begrepp, men de 100 mäktigaste i MedTech-världen har en mer konkret, än filosofisk, inverkan på mänskligheten. Medtechvärlden påverkar människors livskvalitet, hälsa och livslängd.


Makt är en färskvara. Nästa år kan listan se väldigt annorlunda ut.


Hanna Brodda, chefredaktör, som gjort listan tillsammans med redaktionerna på tidningarna MedTech Magazine och MedTech Hjälpmedel.


Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062