23948sdkhjf

Brusstimulering som Parkinson-medicin

Forskare vid Sahlgrenska akademin har visat att ett svagt elektriskt ”brus” kan förbättra balans och rörelseförmåga hos patienter med Parkinsons sjukdom. Nu har forskargruppen i samarbete med rymdorganet NASA tagit fram en bärbar prototyp som skall användas i långtidsstudier av Parkinsonpatienter i hemmet.


Tio svenska patienter med Parkinson har fått testa en ny medicinteknisk produkt mot sina symtom. Det är en apparat som ger elektrisk stimulering som gör att signalämnen i hjärnan frisätts. Försöken visar att den aktiva brus-stimuleringen förbättrar både patienternas balans och de sammanvägda symtomen.

–Effekten på balansen visade sig särskilt då patienterna var i omedicinerat tillstånd, vilket är mycket positivt, säger docent Filip Bergquist vid Sahlgrenska akademin som lett studien.

Parkinsons sjukdom är en långsamt nedbrytande neurologisk sjukdom som yttrar sig i påverkad rörelseförmåga, skakningar, stelhet och, i senare stadier, problem med balansen. Sjukdomen orsakas av brist på signalsubstansen dopamin och behandlas traditionellt med läkemedel. Läkemedelsbehandlingen har dock sällan någon större effekt på just balansproblemen.

Forskarna ska nu i en uppföljande studie under en längre tid låta parkinsonpatienter bära en stimulator, som är mindre än en pocketbok och som kan bäras i fickan.

– Om den långvariga behandlingen förbättrar patienternas gång, balans och symptomvariationer, skulle vi inom de kommande fem åren kunna utveckla brus-stimuleringstekniken och introducera den som en ny behandling, säger Filip Bergquist i pressmeddelandet från Sahlgrenska.

Patienterna undersöktes både i medicinerat och omedicinerat tillstånd. Testerna har utförts i en delvis blint. Ena dagen fick patienterna en aktiv brus-stimulering, den andra dagen behandling där patienten inte vet om strömmen är på. Forskarna har i tidigare försök på råttor visat att man genom en elektrisk stimulering av balansorganen kan frisätta signalämnen i hjärnan, som balanserar dopaminbristen och på sätt förbättrade djurens rörelseförmåga och balans. Den aktuella studien publiceras i vetenskapliga tidskriften Brain Stimulation och har genomförts i samarbete med forskare vid NASA, som också bistått med teknisk utrustning.

Artikeln heter: Effects of Stochastic Vestibular Galvanic Stimulation and LDOPA on Balance and Motor Symptoms in Patients With Parkinson

Foto: Sahlgrenska akademin.



Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078