23948sdkhjf

Chefsbrist att vänta

Varje dag kommer 21 chefer inom vård och offentlig sektor att sluta sina jobb, de närmaste tio åren, enligt en undersökning som organisationen Ledarna har låtit göra.

Det är en dyster prognos Ledarna kommer med för framtidens offentliga sektor. De menar att chefspositioner redan nu är svåra att tillsätta. En enda sökande i snitt till varje ledig tjänst som annonseras ut, enligt deras siffror från Arbetsförmedlingen.


Tuffare arbetsvillkor än för kollegerna i industrin, uppges som den viktigaste orsaken till rekryteringsproblemen.


– Den offentliga och privata sektorn konkurrerar idag på lika villkor om talanger och kompetens. Det är en strategisk framtidsfråga att offentliga verksamheter ser över villkoren för sina chefer. Chefsvillkoren behöver anpassas till en ny ledargeneration och förändringar i arbetslivet, uppdragen måste bli mer flexibla och individualiserade, säger Annika Elias, ordförande i Ledarna.


Ledarna har låtit undersökningsföretaget Novus fråga drygt 1 300 offentliganställda chefer under oktober om sina arbetsförhållanden. Den visar att de har mer än dubbelt så många direkt underställda medarbetare, i snitt 23 personer. Många av cheferna säger själva att de saknar befogenhet att fatta beslut. Av 10 anser 6 att de inte kompenseras för det extra ansvar de tar.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.047