23948sdkhjf

RG inspirerar nyskadade med ryggmärgsskada – och deras anhöriga

Tiden efter en traumatisk ryggmärgsskada är ofta fylld av ångest, sorg och oro – men också av frågor om hur resten av livet ska bli. Uppsökarna från RG Aktiv Rehabilitering kan ge många av svaren, eftersom de själva varit i samma situation.

I över 40 år har RG Aktiv Rehabilitering besökt personer med nyförvärvade ryggmärgsskador, människor som ofta plötsligt och chockartat förlorat stora delar av sin känsel och rörelseförmåga.

2009 var det Erik Berndtsson som fick ett sådant besök på Orups sjukhus, dit han kommit efter en trafikolycka. In i salen rullade personer som själva var ryggmärgsskadade, men verkade klara sig bra. Förebilderna, som de kallas, såg inte hinder men däremot en massa möjligheter, verkade det som.

– Där satt jag i Region Skånes mjukisbyxor och var i kris, chock och misär. Allt var piss. Och så fick jag se någon som hade tagit sig tillbaka till arbete, bildat familj – som var frisk och levande medan jag kände mig som patient, berättar han.

Uppsöket fick stor betydelse för Erik och gjorde honom motiverad att ta tillvara på tiden på sjukhuset, och att lära sig så mycket som möjligt för att ta sig vidare.

Med tiden blev han själv engagerad i verksamheten och gjorde sitt första egna uppsök 3-4 år efter skadan. Han har lyckats inspirera andra att göra samma resa som han själv.

– Det är otroligt att se, och gör allt värt det.

I dag är Erik förebild, rehabcoach och ansvarig för utvecklingen av RG:s uppsökande verksamhet.

Och det händer mycket just nu. En positiv nyhet, som RG länge efterfrågat, är införandet av nationell högspecialiserad vård, NHV. Det innebär att vården av nyförvärvade ryggmärgsskador centraliseras till fyra enheter i Umeå, Stockholm, Göteborg och Skåne.

Tidigare har den relativt lilla patientgruppen delats mellan 15-20 olika enheter som inte alltid haft rätt kompetens och nödvändiga resurser.

I samband med centraliseringen gör RG en storsatsning. Organisationen har fått pengar från Allmänna Arvsfonden för att lägga till ytterligare tre målgrupper för uppsöken:

· Barn och föräldrar. Uppsökare åker till sjukhusen och träffar barn med ryggmärgsskador och deras föräldrar.

· Nyskadade med mycket höga skador, ventilatorberoende.

 · Anhöriga till nyskadade.

Just anhöriguppsöken tror Erik kommer att bli en stor del av RG:s verksamhet framöver. Det handlar om att anhöriga till personer som lever med ryggmärgsskada åker ut till sjukhusen för att vara till stöd för anhöriga till personer som nyligen fått sin skada.

– RG:s vanliga uppsökarverksamhet är väl inarbetad över hela Sverige. Skadar du dig kan du få träffa en förebild, men det erbjuds inte på samma sätt till anhöriga. De går ju också genom chock, trauma och kris. Vad kommer hända med min anhöriga? Hur ska livet se ut för oss tillsammans?

Anhöriguppsökandet har börjat men är fortfarande under utveckling. En utmaning är medvetandegöra vårdpersonalen så att de berättar att möjligheten finns.

För anhöriga finns även möjligheter till digitala online-träffar, där man ses över nätet och kan ta upp olika frågeställningar med andra anhöriga, anhöriguppsökare och förebilder.

– Det har varit något av en succé.

Vid Fokus Hjälpmedel Skåne på Malmömässan 22-23 maj berättar Erik Berndtsson mer om RG:s uppsökande verksamheter.

Artikeln är en del av vårt tema om Fokus Hjälpmedel.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.265